Hoofdstuk 10, Onderwerp 5
In uitvoering

5. Finaliseren van je Missie

Emil Borgesius 3 november 2020
Hoofdstuk Voortgang
0% Voltooid

Het was een hele trip, maar je hebt nu de voldoende zaken uitgewerkt op A4tjes om ze allemaal samen te gebruiken om het te combineren tot een eindproduct. Begin hier morgen aan, laat het vandaag rusten. In toevoeging heb je een helder zicht op de markt gekregen en je positie. Je hebt voor jezelf uitgezocht hoe je wil dat mensen tegen je ondermeing aankijken. Je hebt je kernwaardes gedefinieed.

Deze informatie is allemaal bruikbaar voorvoor je uit te zetten strategieën. Tijd om de laatste hand te leggen aan je Missie.

Je hebt nu hetvolgende voor je liggen, een stapel papieren met de volgende uitgewerkte items:

  • Waarom besta je?
  • Wat doet de onderneming?
  • Welke behoefte vul je in?
  • Waar geloof je in?
  • Wie zijn je huidige klanten?
  • Wie zijn je ideale klanten?
  • Hoe wil je ervaren worden in de markt?
  • Waarom ben je waardevol?
  • Wat zijn je kernwaardes?

Dit is de input voor je uiteindelijke missie. Dit is waar alles samenkomt. Het is nu zaak deze items te bekijken, nogmaals door te nemen, voor jezelf uit te maken of alles wat je uitgewerkt hebt juist is. Dit zijn de ingredienten die je missie gaan vormen. Dit is het moment dat je alles op zijn plek valt. 

Het doel is deze informatie samen te laten smelten in een kort, bondig en duidelijk statement. Je hebt alle elementen geidentificeerd, je hebt je organisatie in de markt gezet, je positie bepaald, je waarde erkend, je klant geindenticieerd, je kernwaarden benoemd. Je hebt alle blokjes om je missie en visie helemaal af te bouwen.

Nu komt de laatste zet. Werk het uit tot een helder en duidelijke tekst die voor iedereen na 1x lezen te begrijpen is. Je hebt alle elementen om er een succes van te maken, en dat ga je nu doen.

Afsluitend

Je hebt een lang traject doorlopen, je hebt meer dingen benoemd dan je überhaupt gedacht had nodig te zijn om tot deze korte allesomvattende teksten te komen, dat is iets waar je best trost op mag zijn.

Ik adviseer je ook om de A4tjes in een mapje te bewaren of dit kladblok te bewaren en deze in de kast te leggen als souvenir aan dit traject. Als referentie voor de toekomst, als iemand je ooit vraagt, hoe ben je hier toe gekomen, dan pak je het mapje en kan je laten zien dat de output berust op een gedegen traject waar je tijd en energie in hebt gestoken. De schetsen van je schilderij.

Er rest je nu nog 1 stap. Je hebt dit niet alleen voor jezelf gedaan. Dit heb je gedaan voor je onderneming en de bestaande en potentiele klanten van je onderneming, draag je Visie en missie uit, maak je kernwaardes kenbaar. Draag uit waar je voor staat.

Nu kan je gericht en onderbouwd strategieen uitzetten, iedereen om je heen die je Visie en Missie heeft gelezen begrijpt je doelen en hoe je in de wereld staat. En dat heb jij eigenhandig geregeld. Tijd om jezelf te belonen.

Ik hoop dat je wat aan deze cursus gehad hebt. Ik heb het in ieder geval met veel plezier opgesteld. Ik hoor graag hoe je het ervaren hebt en meer dan dat voeg ik graag jou missie visie toe aan de voorbeeldenlijst.